Unde sunt eu și unde este ingineria?

Fiind studenți la o universitate tehnică, din când în când ne imaginăm că vom fi acei ingineri foarte creativi și cool de pe Discovery Channel. Cum facem să ajungem și noi ca acei ingineri în sensul adevărat al cuvântului? Metode sunt multe și totuși provocarea cea mai mare este să facem ceva care să ne scoată din zona noastră de confort și să ne îndrepte spre zona în care să întâmplă lucrurile adevărate.

Oportunitățile care ne aduc cu un pas mai aproape de a fi ingineri sunt numeroase, printre ele fiind și: proiecte, competiții, cursuri extra-curriculare, cercuri științifice și multe altele.

Defining the confort zone

Să luăm ca exemplu că ne gândim să facem acel ceva pentru a deveni ingineri. Am dat un scroll pe Facebook, un search pe Google și am aflat că se organizează o competiție de inginerie la noi în oraș. Fain, și ce facem dupa? Poate e ceva neserios sau prea complicat. Povestim despre ea colegilor noștri din cameră sau la câțiva prieteni din grupă. Din moment ce și lor le-a plăcut ideea prindem și noi curajul de a participa.

First attempt to break the confort zone

Initiațiva e de lăudat, avem susținere, astfel accesăm site-ul ca să aplicăm. Ne adunăm într-o cameră sau într-o pauză la facultate cu echipa proaspăt formată, în 10 minute răspundem la întrebările din formular și dăm click pe butonul „Aplică”. După acest gest de curaj și voință revenim la zona nostră de confort, însă de data aceasta ceva este diferit, undeva în mintea noastră sclipește speranța de a fi acceptat la acea competiție.

Norocul nu ne lasă să așteptăm mult și, la un moment dat, primim un telefon că am fost acceptați la competiție. Ce simțim? Fericire, panică, confuzie, reticiență, cred că din toate câte un pic. Anunțăm echipa, discutăm între noi și la un moment dat răsună acel „Hai să mergem, ce are?!”

Breaking the confort zone

Acum, cu echipa formată, suntem în sală, citim proba, vedem regulile și aici se întâmplă acea „Magie Inginerească”. Momentul e ca la finalului filmului „Inception”, când totul se leagă și are sens, când toate rotițele încep să se învârtă în creierul nostru generând acel „BINGO”, când ne mai aducem aminte de ceva formule din matematică, mai aplicăm vreo 2-3 principii din fizică, mai folosim logica și spiritul descurcăreț testat de anii de studenție. La final ne uităm cu mirare și ne întrebăm cum de am reușit să realizăm asta în câteva ore de competiție.

In motion

Câștigător, necîștigător nu este mare lucru, important e că am reușit să simțim cum e să fii inginer, cum e să faci parte din lumea minților geniale și acum nimic nu ne mai oprește să mergem mai departe, să încercăm și celelalte opțiuni din lista de mai sus. Odată porniți, nimic nu ne mai oprește să ne învârtim ca o rotiță în acel sistem complex de creare a magiei cunoscut sub nume de Inginerie.

Ca să parcurgem și noi același drum ca și rotița din imagini, putem începe cu EBEC Challenge.