6 lucruri pe care ar trebui să le știi acum că ai ajuns la facultate

       21979564_1188914607875889_540272917_n

       Ai supraviețuit vieții de liceu și Bacalaureatului, iar acum ai ajuns la facultate. Felicitări!

      Doar că acum, odată cu începerea anului universitar, realizezi că nu ai nici cea mai vagă idee la ce  să te aștepți, ce ar trebui să faci sau ce înseamnă anumiți termeni legați de studiile universitare. Nici o problemă! Noi ne-am gândit la o listă de lucruri care ne-au dat bătăi de cap în anul I și pe care ți le explicăm și ție, ca să nu te lovești de aceleași probleme ca noi.

Cursuri, seminarii, laboratoare

      Dacă în liceu știai că în fiecare oră vei studia o anumită materie, la facultate lucrurile nu mai sunt chiar la fel. O materie poate fi discutată în trei tipuri de activități didactice: cursuri, seminarii și laboratoarele.

     Cursurile sunt acelea în care profesorul predă partea teoretică, fără a da prea multe explicații și fără a fi întrerupt foarte des de către studenți.

     Seminariile sunt ceva mai interactive. La acestea rezolvi exerciții sau discuți despre anumite probleme legate de materia studiată la curs.

     Laboratoarele reprezintă partea aplicativă a materiei de la curs. În cadrul acestora, vei face experimente și vei rezolva anumite exerciții și probleme teoretice.

    Durata acestora variază. Cursurile sunt de 2 sau 3 ore, de cele mai multe ori cu scurte pauze. Seminariile și laboratoarele pot fi tot de 2 ore sau chiar mai lungi, în cazul materiilor de bază sau a acelora la care partea experimentară durează mult timp.

   Orarul

    În facultate, orarul este structurat pe două săptămâni, numite impară și pară. Prima săptămână de cursuri este considerată impară iar următoarele, în ordine, pară, impară. Aspectul orarului este tot de tabel, ca și în liceu, doar că fiecare casetă este împățită în două triunghiuri. Triunghiul din stânga jos reprezintă săptămâna impară iar cel din dreapta sus, pe cea pară.

or-2

Examene, colocvii

      Nici metodele de examinare nu mai seamănă cu cele din liceu. O pondere destul de mare din media finală la o disciplină (de obicei 50%), o are nota la examenul final din sesiune (perioada de examinare de la finalul semestrului). Examinarea se poate face oral sau în scris, prin examene sau prin colocvii. Colocviile sunt, de obicei, considerate mai puțin dificile decât examenele, motiv pentru care, la multe facultăți, acestea se susțin înaintea sesiunii, în perioada numită presesiune.

Parțiale

     Parțialele sunt tot niște examene, dar care se susțin în timpul semestrului, din materia predată până în momentul respectiv. Nota obținută la parțial reprezintă un procent din media finală. Avantajul examenelor parțiale este că nota obținută nu este definitivă. Dacă te mulțumește, o poți păstra pentru media finală sau poți da în sesiune examenul din toată materia.

Prezența la cursuri

      Spre deosebire de liceu, la facultate prezența la cursuri nu este obligatorie. În schimb, la seminarii și laboratoare se admite un număr mic de absențe, decis de profesor. Totuși, sunt mulți profesori care fac liste de prezență la cursuri și care oferă anumite ”beneficii”  la media finală studenților care participă la cursuri. Și, pe lângă asta, cursurile scrise sunt un material valoros în sesiune, când știi că nu trebuie să apelezi la colegi pentru a avea materiale de pe care să înveți.

Credite și note

     Rezultatele examenelor se măsoară, ca și în liceu, prin note. Mai mult, în funcție de dificultate, numărul de ore, tipul examinării și importanța pentru domeniul studiat, fiecărei materii i se atribuie și un număr de credite transferabile (ECTS). Aceste credite pot fi primite doar în totalitate, pentru examenele promovate.  Astfel, un examen promovat (indiferent dacă cu nota 10 sau cu 5), îți aduce toate creditele destinate materiei respective iar un examen picat nu îți aduce 0 credite pentru materia respectivă.

Pentru un an universitar poți obține maxim 60 credite iar pentru a promova anul ai nevoie de minim 40 credite.

      Media finală pe anul de studiu este o medie ponderată, care ține cont de numărul de credite pentru fiecare materie și care se poate calcula doar pentru studenții integraliști (care au promovat toate examenele).

 

                                                                                 M=(ex1*K1+ex2*K2+….)/60